Vandaag staken schepen Filip Watteeuw en gedeputeerde Peter Hertog de eerste spade in de grond aan de werf voor de bouw van de fietstunnel aan de Dampoort. Voor de zomer van 2019 kunnen fietsers tussen Sint-Amandsberg en de binnenstad de drukke Dampoortrotonde vermijden.
Toch een klein historisch momentje vandaag. Eindelijk kunnen de werken van start aan de fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor in de buurt van de Dampoort. Al sinds de eerste plannen voor de herinrichting van de Dampoort wordt er over de tunnel gesproken, maar tot concrete uitvoering kwam het voorlopig nooit. Maar op 5 maart gaan de graafmachines aan de slag.
Vandaag werd dat al feestelijk aangekondigd. Schepen Filip Watteeuw, gedeputeerde Peter Hertog en vertegenwoordigers van de andere partners in het project staken de eerste spade in de grond.
De tunnel onder de sporen is ongeveer 30 meter lang, 6 meter breed (2 meter voetpad en 4 meter fietspad) en 2,70 meter hoog. Om deze tunnel te bouwen komt er een betonnen koker onder de sporen van 9,20 meter breed en 3,85 meter hoog. Ter hoogte van het perron komt een lichtschacht voor meer natuurlijk licht in de tunnel. Langs beide zijden van de sporen komt een trap voor de voetgangers. Fietsers fietsen er op een toegankelijke helling van ongeveer 4 procent.
Veilig en snel
Ongeveer 300 meter van station Gent Dampoort bouwt de Stad, doorheen de spoorwegberm, een brede fiets- en voetgangerstunnel. Onbeschermde weggebruikers krijgen zo een veiliger en sneller alternatief voor het drukke rondpunt aan de Dampoort, en voor de route langs de Forelstraat.
Aan de ene tunnelzijde sluit de tunnel aan op het voetpad en het fietspad van de Kasteellaan (richting station Gent Dampoort). Aan de andere tunnelzijde takt de tunnel aan op het fietspad naar Malmar/Bijgaardepark en legt de Stad een veilige fietsverbinding aan over de parking van het koopcentrum, tot aan de Dendermondsesteenweg.
De NMBS-parking bij station Gent Dampoort wordt compacter, maar het aantal parkeerplaatsen blijft minstens gelijk. De parking voor de toeristenbussen schuift op, om plaats te maken voor het fietspad naar de nieuwe tunnel.
Gemengde financiering
De tunnel en de wegenis worden betaald door:
- EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling): 587.400 euro
- Vlaams Gewest: 406.674,60 euro
- Provincie Oost-Vlaanderen: 300.000 + 610.011,90 euro
- Stad Gent: 1.802.484,60 euro
- Farys: 132.950,95 euro
Totale kostprijs: 3.839.522,05 euro
De Stad Gent bouwt de tunnel en legt de wegenis aan. Infrabel en NMBS zijn, gezien de interactie met station Gent Dampoort, nauw betrokken. Studiebureau Sweco maakte het ontwerp. Aannemer Franki Construct nv voert de werken uit.