Nadat het nieuwe mobiliteitsplan in januari moest worden teruggetrokken om een procedurefout, kon het gisteren uiteindelijk toch goedgekeurd worden. Al klonk er een opmerkelijke waarschuwing: Sami Souguir, fractieleider van Open VLD, zei dat het mobiliteitsplan niet kan worden ingevoerd als de randvoorwaarden niet zijn vervuld. Hij had het over park-and-rides, meer en beter openbaar vervoer en vooral een betere communicatie en signalisatie. 'Wij vragen een goed werkend infopunt mobiliteitsplan, bijvoorbeeld bij Gentinfo', zei hij. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) antwoordde dat het schepencollege zal oordelen over de randvoorwaarden.
De definitieve goedkeuring is een mijlpaal die het leven in Gent de komende jaren ingrijpend zal beïnvloeden. De grote keuzes voor het verkeer in de stad zijn nu officieel vastgelegd voor de komende vijf jaar. Daarna moet het plan worden verlengd, vernieuwd of bijgestuurd.
Fietsers
Het belangrijkste principe uit het mobiliteitsplan is dat doorgaand verkeer de stad uit moet, om de leefbaarheid te verhogen voor de bewoners, om trams en bussen sneller te laten rijden, en om het makkelijker te maken voor auto's die de stad in moeten. Tegen 2020 moet het aantal fietsers stijgen van 22 tot 30 procent, het aantal bus- en tramreizigers van 9 tot 13 procent.
De goedkeuring met 33 stemmen vóór (SP.A, Open VLD, Groen) en 15 tegen (N-VA, CD&V, Vlaams Belang) is vooral symbolisch. Nu kan de voorbereiding op het terrein beginnen. Vanaf volgend jaar zullen de eerste ingrepen voelbaar zijn. Vooral na de zomer van 2016, wanneer ook het circulatieplan ingevoerd wordt. Dat plan vertaalt de grote keuzes van het mobiliteitsplan naar de straten van Gent. De meeste voorstellen uit het circulatieplan zijn bekend, maar er wordt nog volop aan gesleuteld. In januari moet ook het circulatieplan naar de gemeenteraad. (bst, kvk)