Trage wegen, dat is zoiets als slowfood of je tijd nemen om ergens van te genieten. Dat zijn wegen en weggetjes waarop je je niet moet afjakkeren om tijdig ergens te geraken maar waarop je rustig wandelt of fietst en nog wat tijd overhoudt om van de natuur te genieten. Iedereen die in een stad leeft, weet dat ze levensnoodzakelijk zijn om een stad leefbaar te houden.
'Al kunnen trage wegen voor fietsers en voetgangers ook een veilig en korter alternatief zijn voor grote en drukke wegen,' zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. 'Ze kunnen functioneel zijn als ze scholen, speel- en sportterreinen en woongebieden verbinden. Tegelijk kunnen ze een recreatief netwerk zijn voor fietsers en voetgangers omdat ze groengebieden aan elkaar linken.'
Alleen al in Drongen zijn er ongeveer veertig trage wegen. Twintig kregen al een naam. Met steun van de provincie Oost-Vlaanderen krijgen ze een apart naambord. De namen variëren van 'Koepad' over 'Blekebruidpad', 'Lazariepad' tot 'Vierlindenpad' en 'Kouterkenpad'.
Begeleide wandeltochten
Met herinrichtingswerken zijn sommige wegen gebruiksklaar gemaakt. Zondag konden geïnteresseerden al 29 km trage wegen die toegankelijk zijn verkennen tijdens begeleide wandeltochten.
In Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde, Afsnee zijn de trage wegen al in kaart gebracht. 'We willen de trage wegen inventariseren voor de hele stad, samen met vzw Trage Wegen. We roepen Gentenaars op om de trage wegen te suggereren', zegt Watteeuw. Hij heeft er geen idee van hoeveel dergelijke wegen er zijn. Het project zou over enkele jaren klaar moeten zijn.
In oktober en november zijn er infomomenten in Ledeberg, voor de binnenstad en voor Wondelgem.
Zondag 25 oktober, Welzijnsknoop Ledeberg; 7 november AC Portus, Gent binnenstad; 15 november polyvalente zaal De Zulle, Wondelgem.
Karel Van Keymeulen