Een open brief van vier bladzijden, gericht aan de Gentenaars. Die stuurde burgemeester Daniël Termont gisteren de wereld in via sociale media. "Om drie redenen", zegt hij. "De Gentenaars mogen kritisch zijn, maar ik vraag hen wel om dat op een serene manier te doen. Ook is Filip Watteeuw momenteel de schietschijf, terwijl zijn beslissingen wel gedragen zijn door het volledige schepencollege. En ten slotte: de helft van de werven die er vandaag in de stad zijn, zijn niet eens van de stad, maar van De Lijn of Vlaanderen of Eandis of anderen. Daar kunnen wij, en dus Watteeuw, niks aan doen. Het zal nog anderhalf jaar moeilijk zijn. Maar dit is nodig. Iedereen wil toch een veilige, leefbare, autoluwe stad?"
Termont stelt dat zijn brief niet aan Brusselmans is gericht, die recent stelde "dat Watteeuw de stad naar de kloten aan het helpen is". "We kennen Brusselmans en zijn scherp taalgebruik. Zijn uitspraken hebben het debat aangezwengeld. Maar stellen dat het allemaal Watteeuw zijn fout is, is een brug te ver. Die schepen werkt keihard, is verstandig, hij doet zijn job goed. Ik vond het dus mijn politieke plicht voor hem in de bres te springen. Want de hele heisa vandaag doet mij denken aan wat vijftien jaar geleden gebeurde, toen het voetgangersgebied werd ingevoerd. Toen werden de burgemeester en de mobiliteitsschepen zelfs bedreigd. Zo erg is het vandaag gelukkig nog niet, maar wat ik in mijn mailbox krijg of zie passeren op sociale media, is soms grof."
"Wat vandaag wordt uitgevoerd, stond duidelijk in het verkiezingsprogramma van sp.a-Groen. Wij voeren geen anti-autobeleid, we orkestreren geen files. We willen wel een autoluwe stad. Auto's die de stad door rijden zonder stoppen, daar heeft niemand iets aan. En ja, het wordt aanpassen voor iedereen, ook voor mij. Maar we zullen er samen beter van worden."
Bewaker
Filip Watteeuw is blij met het initiatief van de burgemeester. "Hij toont zich zo de bewaker van het gezamenlijk project waar we sinds 2013 aan werken", zegt hij. "Het is goed dat hij zich opstelt als een echte burgevader. Hij doet dat niet per se om mij persoonlijk te beschermen. Ik sta sterk genoeg in mijn schoenen om hiermee om te gaan. Ik krijg gelukkig ook heel veel positieve reacties. Met de sociale media wordt het ook allemaal nog scherper en snediger. Maar ik kan ermee omgaan. Wie dat niet kan, moet niet in de politiek stappen. En ik begrijp echt wel de frustraties van de mensen over de werken. Alleen, ze moeten gebeuren..." Je kan de brief nalezen op de Facebookpagina van Daniël Termont.