Toch zijn er een aantal locaties waar er sowieso niet gestrooid wordt. Het gaat hier om verkavelingen en privéterreinen.
De Provincie en het Gewest zorgen voor het strooien op de eigen wegen, via een private strooidienst. Voor het strooien van fietspaden op grote schaal moeten in de nabije toekomst nieuwe methoden worden uitgewerkt.
De gesignaleerde problemen versterken de overtuiging dat werk moet worden gemaakt van nieuwe strooiprocedures. In de toekomst zal overgeschakeld worden naar strooien met pekel. Dit procedé houdt in dat tijdens het strooien het strooizout bevochtigd wordt met pekel. Het voordeel van deze werkwijze is dat het strooien 'preciezer' gebeurt: door de bevochtiging, werkt het zout meteen in op de weg. Het kan dus niet wegwaaien in bermen of goten. Pekel heeft bovendien een lager gehalte aan natriumchloride (zout), zodat de bodem minder vervuild wordt.
Tegelijk wordt onderzocht hoe het ruimen van de fietspaden geoptimaliseerd kan worden. Hier wordt al aandacht aan besteed, maar het kan in de toekomst nog uitgebreid worden. De nieuwe schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw maakt hiervan een belangrijk werkpunt.