FilipWatteeuw
In Gent zijn momenteel zo'n 10.000 erkende vergunningen uitgereikt aan chauffeurs die het voetgangersgebied mogen inrijden. Dat zijn vooral bewoners en firma's die er moeten laden en lossen. Ook De Lijn en de hulpdiensten mogen er vanzelfsprekend altijd in- en uitrijden. Toch ligt dat aantal vergunningen erg hoog. Daar wil de groene mobiliteitsschepen Filip Watteeuw iets aan doen. Intussen raakte bekend dat het project met de slimme camera's, die via nummerplaatherkenning de autoluwe zone bewaken, een vervolg krijgt. Toch stopt het daar nog niet. "Ik overweeg een tijdspanne in te voeren waarin niemand de voetgangerszone mag inrijden, met of zonder vergunning", lanceerde Watteeuw eerder deze week.
Unizo is daar alvast geen fan van. De ondernemersorganisatie vreest nefaste gevolgen voor mensen die moeten werken in het stadscentrum. "Het is een mooi idee, maar niet haalbaar. Je kan het leven toch niet zomaar even stilzetten? De mensen moeten hun werk kunnen doen, ook als ze er een auto voor nodig hebben", vindt Wim Geirnaerdt van UNIZO. "Neem nu het voorbeeld van een glazenwasser. Als die ergens aan de slag moet, dan is het onmogelijk om al die spullen mee te nemen op het openbaar vervoer. We vinden de slimme camera's dan wel weer een goed idee. Zo kan de stad op een vlotte manier filteren wie het voetgangersgebied wel of niet mag inrijden."
"Ik begrijp die bezorgdheden en wil natuurlijk ook dat de handelaars in het centrum goed kunnen werken", sust Watteeuw. "Eerst en vooral: dit is een denkpiste, er staat nog niets vast. Ten tweede wil ik ook in overleg gaan met Unizo. We zullen niet zomaar halsoverkop beslissen. Zij worden hierin betrokken. Toch moet er iets gebeuren. Het voetgangersgebied heeft veel mooie kwaliteiten en die moeten bewaard worden. Nu wordt er nog te veel misbruik van gemaakt."