Schoolstraten bevorderen het contact tussen ouders en schoolpersoneel
Schepen Elke Decruynaere: 'De schoolstraten zorgen er voor dat onze kinderen meer bewegen, aangezien ze nu niet meer vlak voor de schoolpoort afgezet worden. Er is nu een aangenamere sfeer aan de schoolpoorten en dat bevordert het contact tussen de ouders en het schoolpersoneel. De schooldirecties zijn er enthousiast over. Verschillende scholen namen al met ons contact op om eraan mee te werken. We zullen nu in overleg nagaan welke scholen hiervoor in aanmerking kunnen komen.'
Het Proefproject Schoolstraat liep van 5 november 2012 tot aan de krokusvakantie 2013. Het Mobiliteitsbedrijf deed het onderzoek aan 2 scholen: het François Laurentinstituut in de Onderstraat in Gent-centrum en de vrije basisschool Mariavreugde in de Vinkeslagstraat in Wondelgem. Beide scholen engageerden zich om de organisatie van de Schoolstraat goed te laten verlopen. Het project werd duidelijk gecommuniceerd naar de ouders, gemachtigde opzichters zetten telkens de straten af en leerkrachten zorgden voor veilige oversteekplaatsen. Ook de politie en de gemeenschapswacht gaven de nodige ondersteuning.
80% van de ondervraagden is enthousiast over de Schoolstraat
Na 12 weken proefproject vulden 444 ouders, schoolmedewerkers, kinderen van het 5de en het 6de leerjaar en verschillende buurtbewoners een enquêteformulier in over de Schoolstraat.
De cijfers spreken voor zich: liefst 80% van de ondervraagden staat achter dit initiatief. 'Nu valt het pas op hoe absurd de situatie vroeger was!' zegt een van de ouders. Opvallend is ook dat zowat alle buurtbewoners dit initiatief positief evalueren.
1 op de 10 ouders vindt dit geen goed initiatief omdat ze nu wat verder moeten stappen of omdat ze parkeerproblemen ondervinden in de omliggende straten. De Stad Gent zal bij het toewijzen van nieuwe Schoolstraten hier rekening mee houden.
Schoolstraat zorgt voor meer duurzame verplaatsingen
Nog uit de bevraging blijkt dat 10% van de leerlingen met het openbaar vervoer naar de scholen komt, 22% met de fiets, 20% te voet en bijna de helft met de auto. Het invoeren van de Schoolstraat in de Onderstraat en de Vinkeslagstraat overtuigde al 7% van de ouders om niet meer met de wagen naar school te komen. 14% van de ouders en leerlingen overweegt om bij mooi weer met de fiets te komen of te voet.
In de Onderstraat en de Vinkeslagstraat wordt het project verder gezet. De uitbreiding van het project Schoolstraat met nieuwe scholen komt er vanaf 1 september 2013. Na de paasvakantie al start het Mobiliteitsbedrijf met gesprekken met de geïnteresseerde scholen. Er moet eerst een inschatting worden gemaakt van de impact van de schoolstraat op de mobiliteit in de buurt. De scholen moeten zich er ook voor organiseren, want het zijn zij die het project dragen.