Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) waarschuwt dat 2014 een miserabel verkeersjaar wordt. De enorme lijst met geplande werken lijkt hem gelijk te geven. Vooral wie vanuit het zuiden van Gent de stad binnen wil, moet rekening houden met enorme hinder. Binnenkort start de broodnodige heraanleg van de Brusselsesteenweg, die vier jaar zal duren. Deze zomer wordt echter ook de B401 drie maanden gesloten. Daardoor zijn twee van de voornaamste invalswegen voor de stad tegelijkertijd afgesloten.
"Het is geen optie meer om die werken uit te stellen. De tramlijn langs de Brusselsesteenweg wordt stilaan instabiel en er is een risico dat er beton naar beneden valt aan de fly-over. Die werken moeten gewoon gebeuren. Ik trek aan de alarmbel opdat de Gentenaars nu al rekening kunnen houden met de verwachte hinder", zegt Watteeuw. Gisteren werd een akkoord gesloten om een actiegroep op te richten. Daarin zal naast de stad ook De Lijn, de provincie, Waterwegen & Zeekanaal en de administratie Wegen en Verkeer zitten. "We noemen het een actiegroep omdat er nog voor de zomer resultaten op tafel moeten liggen. Ik zal niet beweren dat het chaos wordt, maar een leuke tijd wordt het allerminst", aldus Watteeuw. Er zal vooral gekeken worden om het openbaar vervoer af te stemmen op de veranderende verkeerssituatie.
"Er zijn een aantal pistes. Zo willen we het aantal parkeerplaatsen aan de Park& Rides opvoeren. Van daar kan men dan het openbaar vervoer naar de stad nemen. De parking van het Sint-Pietersstation blijft in 2014 goed bereikbaar en heeft voldoende plaats. Daar willen we gebruik van maken", aldus Watteeuw. De actiegroep zal bekijken of de prijs van parking verlaagd kan worden om meer pendelaars te lokken. "Ook enkele treinstations aan de rand van de stad kunnen een oplossing bieden. Ik denk aan de stations van Drongen, De Pinte en Melle. Van daar het openbaar vervoer nemen naar de stad is haalbaar."