Voor het eerst zitten - na achttien jaar paars bestuur - ook de groenen mee aan het roer in de Arteveldestad. Het schepencollege werd dus danig door elkaar geschud. Naast enkele 'ouwe getrouwen' zit er ook nieuw bloed in het college, onder leiding van burgemeester Daniël Termont. Ook de bevoegdheden werden grotendeels herverdeeld. De ene heeft al een zwaardere portefeuille dan de andere, en dus kan de ene ook meer betekenen voor Gent dan de andere. Helemaal eerlijk vergelijken kan niet, want het is niet omdat iemand veel werkt, dat die veel 'realiseert', of een grote politieke impact heeft. Schoolvoorbeeld is de job van schepen van Burgerzaken. Die heeft heel veel taken met alle huwelijken en jubilea, maar dat heeft op zich weinig directe impact op het dagelijkse leven van de Gentenaars.
Het eerste jaar van dit bestuur werd bovendien overschaduwd door een zware besparingsoperatie. Het moet gezegd dat de burgemeester en schepenen zich uit de naad hebben gewerkt om een begroting op te maken waarbij niet te hard in het vel van de doorsnee Gentenaar wordt gesneden. De echte belastingen stijgen niet, heel wat tarieven - zoals vuilnisophaling - worden wel geïndexeerd. Er wordt niemand ontslagen, en vooral vermijdbare zaken zoals parkeerretributies worden duurder. Los daarvan werd er ook 'gewoon' gewerkt. Maar wie deed eigenlijk wat het voorbije jaar? Hierna volgt een evaluatie van het rood-groen-blauwe stadsbestuur van Gent, met maximumscores van vijf sterren per categorie.
Schepen Filip Watteeuw: wat deed hij wel/niet?
Gaat via overleg naar staakt-het-vuren met de taxisector en gaat in relatietherapie met De Lijn. Heeft veel impact op de mobiliteit: knipt de Volderstraat door, knipt de Braeckmanlaan in Sint-Amandsberg niet door, maakt de Rozier autovrij en gaat voor leefstraten. Regelt extra sneeuwruimers, ook voor fietspaden. Voert parkeercheques voor centrumbewoners af. Allerlei kleine ingrepen in verkeer en mobiliteit.
© 2014 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Erik De Troyer - Sabine Van Damme