18 mei 2017

Plannen voor Oostakkerdorp klaar

Vandaag 18 mei werden de definitieve plannen voor de heraanleg van Oostakkerdorp voorgesteld aan de bewoners. Start van de werken is voorzien voor het voorjaar van 2019. Met de herinrichting worden de troeven van Oostakker terug in de verf gezet: een plek waar het aangenaam vertoeven, winkelen en wonen is.

De projectzone van dit project bestaat uit Oostakkerdorp (dorpsplein met kiosk), de Pijphoekstraat, de Eekhoutdriesstraat, de Oude Holstraat, de Langerbruggestraat (het deel tussen de Pijphoekstraat en de R4), de Groenehoekstraat, de Bredestraat (het deel tussen de Sint-Laurentiuslaan en de aansluiting met de Pijphoekstraat), de Sint-Laurentiuslaan (het deel aansluitend op het dorpsplein) en een deel van de Ledergemstraat.

In het ontwerp zijn dit de krachtlijnen:

  • Er komen veilige en comfortabele voet- en fietspaden.
  • Een centrale plek verzamelt het openbaar vervoer.
  • Zwaar vervoer wordt geweerd uit de dorpskern en autoverkeer gaat met een grote lus rond het centrum.
  • Er is voldoende ruimte voor parkeren aan de handelszaken, ook aan het OntmoetingsCentrum Oostakker komt een parking.
  • Tussen de kerk en de kiosk komt een evenementenplein, voor markten, feesten en kermissen.
  • De kiosk op het dorpsplein wordt volledig herbouwd: qua uitstraling blijft de sfeer behouden, maar er gebeuren aanpassingen naar hedendaagse normen.

Samen met de bewoners

Het plan kwam tot stand in een intensief traject met de bewoners en handelaars. Al in december 2015 vonden er 2 open ontwerpateliers plaats waar bewoners en lokale verenigingen konden meedenken over de toekomst van Oostakkerdorp. Aandachtspunten werden genoteerd en ideeën werden uitgetekend. Schepen Filip Watteeuw kreeg ook op de kerstmarkt en in een dromenbundel van de Oostakkerse kinderen heel wat inspiratie mee.

"Dit traject met de bewoners en handelaars heeft gezorgd voor een heel sterk en gedragen plan." - Filip Watteeuw

Daarna ging een groep geëngageerde bewoners en handelaars aan de slag in een klankbordgroep, waar de plannen werden besproken en bijgeschaafd. Tussendoor en aan het einde van de rit werden de plannen dan opnieuw voorgesteld aan alle bewoners op een informatiemoment en infomarkt.

"Dit traject met de bewoners en handelaars heeft gezorgd voor een heel sterk en gedragen plan," zegt Filip Watteeuw. "Deze herinrichting brengt alles samen wat mensen in Oostakker zoeken: plaats om elkaar te ontmoeten en dingen te organiseren, verkeersveiligheid, meer groen en toch voldoende parkeerplaats."