Filip Watteeuw Watteeuw kondigde ook aan dat de deelgemeenten vanaf volgend jaar hun autoloze zondag krijgen, zij het kleinschaliger.
De Arteveldestad staat op zondag 22 september tussen 10 en 18 uur weer helemaal in het teken van de tragere weggebruiker. Binnen de stadsring zijn auto's dan uit den boze en worden allerhande activiteiten georganiseerd. Onder het motto 'Gedeeld plezier is dubbel plezier' komt er op de Korenmarkt een Deelfeest, een Repair café en een autodeelsalon. Het Sint-Baafsplein wordt omgetoverd tot fietsplein en er komt ook een tweede Tweed & Vintage Ride voor fietsers met een hoog nostalgiegehalte. Ook wordt de B401, de verbinding tussen de snelweg en de Zuid, afgesloten voor autoverkeer. "Een voorsmaakje voor wat later komt", noemt schepen Watteeuw het. Daarmee verwijst hij naar het bestuursakkoord. Dat stelt dat die fly-over moet worden afgebroken. In plaats daarvan zou dan een groot park komen. Het is een van de opmerkelijkste plannen uit dat Gentse bestuursakkoord. De realisatie zal nog niet voor morgen zijn, maar blijkt dus nog steeds een prioriteit in Gent. De autoloze zondag moet dus al een soort test zijn, al kan dat misschien lichte hinder opleveren voor de nagelnieuwe studenten in de Arteveldestad. Daags nadien begint het nieuwe academiejaar. Traditioneel gezien wordt de nieuwe lading eerstejaars dan op kot gedropt, vaak met de wagen. Dat zal nu dus pas na 18 uur kunnen. "Dan moeten die maar een beetje later komen. Of gewoon het openbaar vervoer nemen, dat verkiezen we natuurlijk altijd", zegt Watteeuw. "Een probleem zal dat niet vormen. Iedereen weet dat het dan autoloze zondag is."
Ook de onderwijsinstellingen liggen er niet van wakker. De universiteit neemt eerder die week trouwens deel aan de Europese Car Free Day, op 19 september. "Die is vooral op personeelsleden gericht, aangezien er dan nog niet veel studenten zijn", zegt Pieter Van Vooren, afdeling milieu van de UGent. "We zetten dan milieuvriendelijke alternatieven voor woon-werkverkeer in het licht. Wij proberen onze studenten sowieso te stimuleren zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Zoveel verschil zal dat niet maken." De autovrije zondag is intussen tot een traditie uitgegroeid, en die wordt binnenkort uitgebreid. Vanaf 2014 wil Watteeuw er jaarlijks ook een tweede organiseren. "Dan kan er in de deelgemeenten plaats geruimd worden voor kleinere initiatieven. Die zullen niet helemaal verkeersvrij gemaakt worden, dat zal dan over enkele straten gaan", stelt Watteeuw. Meer informatie is te vinden op mobiliteit.gent.be/autovrijezon dag.