De Ghelamco Arena oogt prachtig, en als 'gewoon publiek' viel het misschien niet echt op, maar het stadion is nog lang niet afgewerkt. Meer nog, de Ghelamco Arena werd door de brandweer pas op het laatste nippertje goedgekeurd. Voor één dag weliswaar. Er waren nog problemen met de brandkranen buiten en dus moest de brandweer creatief zijn. Er lagen massa's brandslangen klaar in de trappenhallen om eventuele branden de baas te kunnen. En er waren extra manschappen opgetrommeld. "Maar we hebben geen water bij de wijn gedaan", maakt brandweercommandant Marc Baekelandt duidelijk. "We hebben inderdaad onze eigen middelen ter beschikking gesteld om er voor te zorgen dat de veiligheid gegarandeerd was. Voor deze openingsmatch was er geen probleem. Vooraleer de matchen in de competitie beginnen zullen er nog meerdere extra controles gebeuren. Maar nogmaals, voor deze match was alles in orde. Als dat niet het geval was geweest, was de match geannuleerd", zegt hij.
Ook Dirk Piens van KAA Gent beseft dat niet alles vlekkeloos verliep tijdens de galamatch. "Onze toegangspoorten waren nog niet afgewerkt, er was geen internet, het betaalsysteem werkte niet... We zullen er in elk geval alles aan doen om tegen de volgende match op 4 augustus al een heel eind verder te staan. Het kan niet de bedoeling zijn om nu de teugels te vieren." En dus gingen de arbeiders gisteren opnieuw aan de slag, al waren het er verre van 700, zoals de voorbije dagen. Er staat voor de komende weken nog heel wat op de agenda. De winkelruimtes en het luxerestaurant moeten nog gecreëerd worden en vooral aan de achterkant van het stadion is er nog veel werk. Zo bleef van de grasvelden aan de ingang van de Ghelamco Arena gisteren niet veel meer over. Duizenden supporters trokken te voet over het grasveld en ontdekten daar dat de graszoden eigenlijk waren aangelegd op een laag zachte modder. Op sommige plaatsen zakte men tien centimeter in het gras dat maar net voor de match werd aangelegd. Het gras in het stadion zelf is wel nog in goede staat.
Ook wat betreft mobiliteit moet worden bijgestuurd, al liep alles woensdagavond relatief vlot. De R4 en de afrit UZ Gent bleven altijd bereikbaar. Maar bij het aanrijden via de Ottergemsesteenweg stonden er op een bepaald moment wel files van 35 minuten tot zelfs een uur. Ook de terugtocht verliep eerst moeizaam, omdat massa's fietsers en voetgangers de rijbaan moesten oversteken aan de Proeftuinstraat om over de brug te geraken. Grootste sukkelaars waren de mensen in de parking B, nochtans een van de duurste parkeerplekken, onder Brico Planet. Het uitrijden uit die parking was een regelrechte ramp. Mensen stonden daar zelfs een uur gewoon stil.
De Lijn telde 1.200 voetbalfans tussen de Zuid en het stadion, en er waren ruim 3.000 supporters met de fiets gekomen. Op het kabinet van mobiliteitsschepen Watteeuw heerst tevredenheid. "Er is duidelijk een draagvlak om te fietsen, dus zullen we de fietsroutes beter verlichten en bewegwijzeren. We trekken het aantal fietsparkings op tot 2.000 of meer", klinkt het. Er wordt gehoopt dat supporters ook de komende matchen zullen fietsen of 'lijnen'. Pas eind 2014, als de R4 tussen Zwijnaarde en Merelbeke is afgewerkt en de Tuibrug operationeel is, zal het verkeer vanzelf vlotter lopen.
© 2013 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Erik De Troyer - Sabine Van Damme