
Binnen enkele jaren fietsen we niet rond maar óver de Watersportbaan. Er is een bureau aangesteld voor de voorbereiding van de fiets- en voetgangersbrug. De nieuwe brug vormt een belangrijke schakel naar het vervolledigen van de belangrijke fietsroute Westerringspoor.
Recht naar het station
Het Westerringspoor verbindt de Bloemekenswijk en (uiteindelijk) het Sint-Pietersstation met elkaar, en vormt zo een belangrijke route voor tal van bestemmingen: Wondelgem, de Bourgoyen,de Blaarmeersen...
Het Alice Béviairepad aan Malem en de Vissersdijk werden recent afgewerkt, aan het fietspad aan de Papiermolenstraat wordt nog volop gewerkt. De brug over de Watersportbaan zal opnieuw een belangrijke toevoeging vormen. Er wordt verwacht dat elke dag meer dan drieduizend fietsers en voetgangers de brug zullen gebruiken.
‘Dankzij de nieuwe brug zullen dagelijks duizenden mensen vlot, veilig en aangenaam op hun bestemming raken.’
Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit
Ontwerp
Het bekende bureau Ney & Partners werkte een ontwerp uit dat de goedkeuring wegdroeg van een beoordelingscommissie onder leiding van de stadsbouwmeester. De brug wordt zeven meter breed met extra brede uiteinden om een comfortabele aansluiting te verzekeren.
In het voorstel ging ook veel aandacht naar veilige oversteekzones voor fietsers en voetgangers over de Noorderlaan en Zuiderlaan, en naar een maximale zichtbaarheid van alle weggebruikers op elk punt van, naar en op de brug.
Timing en budget
De start van de werken staat gepland in 2022. In 2023 zou de brug klaar moeten zijn. Het budget voor de constructie van de brug en de omgevingsaanleg is 2.6 miljoen euro (excl. btw). Stad Gent neemt deze kosten op zich, al zal ook de Provincie Oost-Vlaanderen de brug voor een belangrijk deel mee financieren.