Meulestedebrug werd vorige vrijdag verboden terrein verklaard voor alle verkeer van meer dan 3,5 ton. Vrachtwagens zouden de historische brug uit 1955 onherstelbare schade kunnen toebrengen. Wat meteen de discussie deed oplaaien wat er met de brug moet gebeuren.
Schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) stelt dat het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed een grondige aanpak van de tot de draad versleten brug in de weg staat. Hij wordt daarin tegengesproken door het kabinet van de bevoegde minister Bourgeois.
'Meulestedebrug staat niet op de lijst van beschermd erfgoed', stelt Bourgeois' woordvoerder Kris Snijkers. 'Het agentschap kan dus niet eens moeilijk doen, zoals de schepen beweert. Pas wanneer er een sloopvergunning wordt aangevraagd, moet het agentschap een advies uitbrengen. Dat advies is niet bindend, alleen moet diegene die wil slopen, die beslissing dan wel motiveren. Een bescherming van de brug als onroerend erfgoed is op dit moment ook niet aan de orde.'
Schepen Watteeuw laat weten dat de vorm hem niet uitmaakt. 'Als we maar een brug krijgen die een goede verkeersafwikkeling mogelijk maakt. Een brug waarvan we zeker zijn.'
Eenzelfde geluid laat minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) horen aan haar partijgenoot Veli Yüksel op zijn vraag over de brug die hij in het Vlaams parlement stelde. Daarbij werd duidelijk dat de provincie een eventuele sloopvergunning zal moeten afleveren.
Zijn daarmee de dagen geteld voor Meulestedebrug? Daar wil niemand zich over uitspreken. Beheerder Waterwegen en Zeekanaal laat weten dat 'momenteel alle mogelijke opties nog in onderzoek zijn', aldus Claudia Van Vooren. 'Eind april hebben we duidelijkheid over de voor- en nadelen van alle opties. Dan beginnen de gesprekken met alle partners om het voorkeursalternatief vast te leggen.' 2015 is de vroegste startdatum die naar voren wordt geschoven, voor een project dat minstens vijf miljoen euro zal kosten.