Het belangrijkste gevolg: er zal alsnog een openbaar onderzoek van vijf weken gevoerd worden over het mobiliteitsplan. Dat betekent dat alle Gentenaars in die periode hun voorstellen, bezwaren, ideeën en alternatieven rechtstreeks aan het stadsbestuur kunnen bezorgen. Bovendien belooft Watteeuw 'alle voorstellen ernstig te nemen en te beantwoorden'.
Verplichting vergeten
'Iedereen krijgt de kans te zeggen wat hij wil. Het is natuurlijk niet omdat iemand iets indient, dat we het ook automatisch zullen opnemen. Maar we zullen beargumenteren waarom sommige dingen wel en sommige dingen niet meegenomen worden', zegt de mobiliteitsschepen.
Hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk. Bemerkingen kunnen worden gestuurd per e-mail of op papier. 'Iedereen die zich nog niet gehoord voelde, zal zijn voorstellen, opmerkingen of bezwaren kenbaar kunnen maken.'
Het valt af te wachten of de oppositie zich neerlegt bij deze aanpak. CD&V wou gisteren nog niet reageren. De eerste stap is de gemeenteraad van 23 februari, waar het mobiliteitsplan 'voorlopig' vastgesteld zal worden, een verplichte stap die het stadsbestuur voordien was vergeten.
De gemeenteraad zal nog moeten instemmen met de organisatie van een openbaar onderzoek, maar dat zou geen probleem mogen vormen, gezien de ruime meerderheid van de SP.A/Groen/Open VLD-coalitie. Het plan moet daarna langs twee adviescommissies, waarna het terug kan naar de gemeenteraad om definitief te worden vastgelegd.
'Ondertussen gaan we gewoon voort met het proces', zegt Watteeuw. De belangrijkste ingrepen uit het plan - het knippen van straten en de vergroting van het voetgangersgebied - zouden na de zomer van 2016 moeten worden ingevoerd. 'Mijn inschatting is dat we op deze manier de invoering niet achteruit moeten schuiven', zegt Watteeuw. 'Maar we nemen onze tijd om te vermijden dat men opnieuw zoekt naar vormfouten.'
Bert Staes