In het kader van een betere mobiliteit voor Gent kijkt het stadsbestuur niet alleen naar De Lijn -vertramming van de lijnen 3 en 7 - maar ook naar de NMBS. 'We hebben aan de NMBS gevraagd om te investeren in een voorstadsnet, waarbij de kleine stopplaatsen beter kunnen worden benut. We hebben in dit kader gevraagd om stopplaatsen te openen of te heropenen aan de Muide en aan The Loop', zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Hij schreef hierover al een brief naar Jannie Haeck, de vorige topman van de NMBS.
'Met de ontwikkeling van The Loop in gedachten verwachten we daar op sommige piekmomenten tot 15.000 mensen. Een treinhalte daar zou veel druk van de omliggende snelwegen kunnen wegnemen. We verwachten nog veel groei - met onder meer woningen en kantoren - in die omgeving en dus zou het goed zijn om daar nu al in een stopplaats te investeren.' In het geval van The Loop zouden wel infrastructuurwerken nodig zijn om het spoor tot aan de site van Flanders Expo te krijgen. Het (gesloten) station van Sint-Denijs-Westrem ligt wat verderop.
Eerder raakte al bekend dat de NMBS brood ziet in passagiersvervoer langs de vrachtlijn 204 naar Zelzate. Hierdoor zouden werknemers in het havengebied met de trein naar het werk kunnen. 'Dit project staat ingeschreven in het investeringsplan 2013-2025 van de NMBS. Het hoort tot de plannen die de Vlaamse regering gerealiseerd wil zien.' Een timing plakken is nog onmogelijk, maar vooral een kwestie van 'veel geduld', volgens de schepen.
Nog in het kader van haar mobiliteitsvisie vraagt Gent na de afwerking van het station Gent-Sint-Pieters vier treinen per uur naar Brussel en meer treinen in de spits tussen Brussel en Gent-Dampoort. Ook moet er na middernacht nog een treinverbinding zijn tussen Gent, Brussel en andere grote Vlaamse steden. Bart Crols van de NMBS is op de hoogte van de vragen. 'En zoals altijd onderzoeken wij of er voldoende reizigerspotentieel is. Dat zijn we ook nu aan het doen.'