De wordt steeds veiliger. Sinds de invoering van het circulatieplan gebeurden binnen de R40 volgens de politie een kwart minder ongevallen, vergeleken met vorig jaar. "Een combinatie van de zone 30 en het circulatieplan", klinkt het. In de hele stad daalt het aantal verkeersslachtoffers al drie jaar op rij.
Het circulatieplan was dinsdag 3 oktober exact zes maanden in werking. Om dat in de verf te zetten haalde mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) ongevallencijfers van de politie boven. Die tonen aan dat in het gebied binnen de stadsring R40 maar liefst een kwart minder ongevallen zijn gebeurd sinds 3 april.
Het contrast is niet min: tussen april en september werden dit jaar zo'n tweehonderd ongevallen en vijfenveertig gewonden minder geteld. Minder auto's in het centrum betekent duidelijk minder ongevallen.
Superflitspaal
"Natuurlijk speelt het circulatieplan een grote rol. Het verkeer wordt gekanaliseerd en bestuurders nemen vaker dezelfde route, zodat ze de kritieke punten beter kennen", zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie. "De park-and-rides worden ook meer gebruikt, waardoor minder mensen de stad in moeten."
Dirk Busschaert, de Oost-Vlaamse directeur van De Lijn, bevestigde dinsdag bovendien dat sinds de start van het circulatieplan "tussen de tien en vijftien procent" meer mensen het openbaar vervoer nemen in Gent. De twee fietstelpalen van de Stad Gent tellen ook nog eens ongeveer twintig procent meer fietsers sinds 3 april.
Maar er speelt meer. Sinds de invoering van de zone 30 in de Gentse binnenstad in het voorjaar van 2015 daalt het aantal ongevallen stelselmatig. En tel daar ook nog maar de invloed bij van de superflitspaal, die nu ook al twee jaar tienduizenden boetes per jaar uitspuwt. Tragere snelheid zorgt voor minder aanrijdingen.
Buiten de R40?
Ongevallencijfers van de zone buiten de stadsring zijn voorlopig niet beschikbaar. Watteeuw hamerde dinsdag op het feit dat het aantal zwaargewonden binnen de R40 "met meer dan veertig procent is gedaald sinds het circulatieplan". Maar buiten de binnenstad blijft het aantal even hoog.
Politiecijfers tonen dat dit jaar in totaal al 84 zwaargewonden vielen in het Gentse verkeer. Dat zijn er vier meer dan in de eerste acht maanden van vorig jaar. Toch gaat het de goede richting uit. Het aantal verkeersslachtoffers daalt in Gent al drie jaar op rij. De eerste acht maanden van dit jaar telde de politie 141 gewonden minder dan in dezelfde periode in 2014.
Bert Staes (De Gentenaar)