04 sep 2018

Plannen Kleindokkaai goedgekeurd

Het stadsbestuur keurde de plannen goed voor de heraanleg van de Kleindokkaai. Er komt een mooie wandel- en fietspromenade langs het water en de kaai wordt groener.

Het project omvat de volledige Kleindokkaai, van het Oktrooiplein tot aan de reeds aangelegde Schipperskaai en zet het maritiem-industrieel karakter van de kaai in de verf. De oude treinsporen en draaicirkels op het noordelijk deel van de Kleindokkaai blijven behouden. Scheepskettingen en dukdalven zullen dienst doen als speel- en zitobject.

Aan de waterkant komt er een breed betonnen fiets- en wandelpad over de volledige lengte van de Kleindokkaai. Het pad sluit naadloos aan op de Schipperskaai. Er komen bomen, gras en verschillende soorten lage begroeiing. Twee oorspronkelijke stalen masten blijven behouden en worden ingezet als bevestigingspunten voor groenslingers. Een karrenspoor aan de gevelzijde laat laden en lossen met de wagen nog toe, maar benadrukt vooral het verkeersluwe karakter. De Kleindokkaai krijgt het statuut van woonerf met éénrichtingsverkeer. De werken moeten starten in het voorjaar van 2019.