Het heeft wat voeten in de aarde gehad. Politici van Groen en de N-VA stelden er vragen over en de horeca-uitbaters op de Korenmarkt wilden wat groen op de Korenmarkt, maar tot nu stuitte iedereen op een njet van het stadsbestuur. Dat had gekozen voor een stenen plein, een mineraal plein, waar alleen nog twee kunstwerken op evenveel sokkels komen. Maar nu bindt het stadsbestuur in.
'Bij de aanleg van het plein was er een beweging die pleitte voor groen op de Korenmarkt, en op een bepaald ogenblik moet je als stadsbestuur rekening houden met de bevolking', zegt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).
'Ik liet mijn diensten contact opnemen met het architectenteam achter de Cobra-werken, want je moet wel respect hebben voor hun werk', zegt Watteeuw. 'En dan is er nog het aspect van de haalbaarheid: je moet rekening houden met de tramsporen en ondergrondse nutsleidingen. Aanvankelijk reageerden de architecten weigerachtig, maar ze gaven nu toch positief advies.'
'Als je van het stadsbestuur hoort dat er een absolute wens is, zou het niet verstandig zijn daar niet naar te luisteren', zegt Paul Robbrecht van het bureau Robbrecht & Daem.
'We waren inderdaad vertrokken van een mineraal, stenen plein, maar als daar op een beperkt aantal, duidelijk overeengekomen punten bomen komen, kunnen we daar in meegaan. Het zal in elk geval beter zijn dan die afgrijselijke palmbomen in plantenbakken. Voor ons is het wel belangrijk dat de zichtlijnen naar de twee toekomstige kunstwerken vrij blijven. We beslissen samen met de stad welk soort bomen het worden.'
Nick De Nys, die sinds een maand op vrijdag en zaterdag in een kiosk op de Korenmarkt cuberdons verkoopt, reageert positief. 'Sommige klanten die de oude Korenmarkt met het tramhuisje gekend hebben, vonden het vroeger beter, maar je hebt net zo goed voorstanders van een open, stenen plein', meent hij.
'Maar wat groen kan het alleen maar mooier maken. Het open plein is mooi, maar wel een beetje kil. Dus laat maar komen, die bomen.'
Ook Johan De Baets van brasserie Du Progres, is de beslissing genegen. 'Eindelijk geeft de stad gehoor aan wat velen al langer vragen: wat groen op de Korenmarkt', zegt hij. 'De Korenmarkt was na de heraanleg mooi, maar wel kaal. Je had eerder het gevoel dat het een doorgang geworden was, in plaats van een plein. Ik weet niet waar de bomen precies komen maar ik denk dat iedereen bereid zal zijn desnoods enkele terrasstoelen op te offeren.'
Er komen zes bomen. Eén ter hoogte van Post Plaza, richting Sint-Michielshelling, één aan de Sint-Niklaaskerk en vier op een rij, ongeveer in het midden van het plein, ter hoogte van het afgesloten straatje naast het postgebouw richting Groentenmarkt.
De bomen komen er pas in 2015. Dat heeft niet alleen te maken met de plantperiode, maar ook met het feit dat er voor de Gentse Feesten en de Winterfeesten al enkele vergunningen zijn gegeven en die wil de stad niet opnieuw intrekken.