23 sep 2013

Hebben is duur, lang leve het delen!

De Wereld Morgen.be - 23 september 2013 Een gemiddelde boormachine wordt tijdens zijn hele levensduur 13 minuten gebruikt. Een auto staat bij normaal verbruik 90% van de tijd stil. Zonde? Er komen steeds meer initiatieven om dit soort spullen te delen. Minister Freya Van Den Bossche: "We leren onze kinderen om met anderen te delen, maar zodra we groot zijn vergeten we zelf hoe dat ook alweer moest." 

 

Hebben is duur, lang leve het delen!

 Voor onze portemonnee, sociale contacten en het milieu zou het goed zijn om meer te delen in plaats van te kopen. Vaak is reparatie echter duurder dan nieuwkoop. En hoe vind je mensen om bijvoorbeeld een auto mee te delen? Tijdens de Autovrije Zondag op 22 september vond in Gent het Deelfeest plaats, met de derde editie van de Autodeelsalon. Nieuwe (online) initiatieven om delen en repareren gemakkelijker te maken presenteerden zichzelf.  Filip Watteeuw, Gentse Schepen van Mobiliteit, opende het Deelfeest: "In de praktijk blijkt dat tien huishoudens één auto kunnen delen. Dat betekent negen auto's minder, minder Co2-uitstoot, minder parkeerplaatsen. De stad Gent zou daarmee 500.000 vierkante meter aan parkeerruimte kunnen uitsparen."
 

"Als je auto toch al voor de deur staat, kies je die ook gemakkelijker als vervoermiddel voor een korte afstand. Bij autodelen moet je meer plannen en neem je eerder de fiets of het openbaar vervoer voor een kort stukje. Om autodelen te stimuleren zal er dus ook geïnvesteerd moeten worden in openbaar vervoer en deelfietsen."