Personenvervoer op de spoorlijn 204 is een oud zeer. De stad Gent en de gemeente Zelzate dringen er al jaren op aan om die spoorlijn naar de Gentse haven uit te breiden. De NMBS wou daar initieel niet op ingaan, hoewel er een groot potentieel is. In die zone werken zo'n 20.000 mensen. Openbaar vervoer is er niet, dus zij zijn zo goed als allemaal op de auto aangewezen. Nu schijnt er toch licht aan het einde van de tunnel. Na aandringen van de stad Gent ging de Vlaamse regering overstag. Ze nam het project op in de prioritaire projecten voor het Vlaamse spoornet. Daarvoor is een portefeuille van 988 miljoen euro vrijgemaakt. In datzelfde lijstje staan nog zeven andere projecten zoals het verfijnen van de spoorlijn Gent-Antwerpen.
Goed nieuws, al betekent dat niet dat de treinen binnen enkele maanden al zullen rijden. "Nu moeten we onderzoeken welke projecten uit dat lijstje het eerst moeten gebeuren. Het is nog te vroeg om over een timing te spreken", reageert het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Die kanttekening vergeet ook de Gentse mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) niet. "Maar de kans is groot dat spoorlijn 204 er komt en dat is goed nieuws. Ik ben tevreden dat ons advies werd gevolgd. Toch is er nog veel werk aan de winkel." In Zelzate wordt erg positief gereageerd op het nieuws. "Dit is het beste nieuws voor onze gemeente in lange tijd", reageert schepen van Mobiliteit Martin Acke (N-VA). "Zeker voor de vele pendelaars uit onze gemeente die dagelijks richting Gentse kanaalzone moeten. Vandaag ontbreekt elke vorm van openbaar vervoer naar de bedrijven in de Gentse kanaalzone. Ook voor de vele studenten uit onze gemeente is deze lijn fantastisch nieuws. Iedereen die Zelzate een beetje kent, roept al jaren dat een spoorlijn erg rendabel kan zijn. Dit is dan ook een historische beslissing voor Zelzate."
Nochtans had Acke er de voorbije maanden geen goed oog in. "Ik had onlangs nog gesprekken met de NMBS en kreeg daar niet echt het gevoel dat een treinlijn tussen Gent en Zelzate meteen voor morgen zou zijn. Als gemeentebestuur zijn we natuurlijk voor. Zo onderhandelen we nu ook met Zeeland en Terneuzen over een buslijn tussen Zelzate en Terneuzen. Die lijkt voorlopig nog te duur, maar met de extra troef van een treinlijn tussen Gent en Zelzate, wordt het belang voor de Nederlanders weer een pak groter. Zeker omdat een rechtstreekse busverbinding tussen Gent en Terneuzen met een exploitatiekost van 800.000 per jaar onrealiseerbaar is", besluit Acke.
© 2013 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Benjamin Van Synghel - Kristof Vereecke