Daarom doktert Fiets van Troje nu een ander systeem uit. "We willen een alternatief fietsroutenetwerk uittekenen, samen met de stadsdiensten. Vanuit alle rand- en deelgemeenten wordt dan een alternatieve route uitgedokterd. Die vermijdt zoveel mogelijk kasseien, drukke kruispunten en zelfs verkeerslichten. Ook mag het alternatief nooit meer dan een halve kilometer langer zijn dan de snelste route", legt Claeys uit. Een nobel plan, al zit dat al lang niet meer in een eerste fase. Zo tekende Fiets van Troje nu al vier alternatieve routes uit. Die lopen tussen Gent en Evergem, Destelbergen, Melle en Drongen.
"De route Gent-Evergem willen we dit jaar nog uitvoeren. Dat zal gebeuren met eigen wegwijzers. Op ons alternatief kruis je geen kasseien, slechts twee kruispunten met verkeerslichten, over een route van 8,3 kilometer", schetst Claeys, die dat allesbehalve als een eindpunt ziet. De bedoeling is namelijk dat van elke rand- en deelgemeente zo'n traject wordt uitgetekend.
"Ik ben altijd blij als mensen met ideeën komen. Een fietstelling is er een goed voorbeeld aan. Het toont ook dat onze hoofdfietsroutes druk gebruikt worden. Momenteel worden die gescreend op problemen. Uiteraard moeten hier en daar dingen beter. We werken aan de kwaliteit van die routes. Goede alternatieven zijn zeker welkom, al mogen we ook geen wildgroei aan fietsroutes creëren. Maar ik wil het zeker bekijken", reageert de Gentse mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen).