Groen Gent en Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw willen niet blind zijn voor de bekommernissen van ongeruste Gentenaars. Filip Watteeuw: "Blijkbaar zit meer dan 90% van de Gentenaars niet te wachten op een referendum, maar achter die meer dan 25.000 handtekeningen schuilt een bekommernis van evenveel Gentenaars. Die mogen we niet negeren."
Hij benadrukt dat het stadsbestuur blijvend in gesprek gaat met alle Gentenaars om hun mening over en ervaringen met het Circulatieplan te bevragen: "We hebben heel wat initiatieven op poten gezet om de Gentenaars een stem te geven in de evaluatie van het Circulatieplan. Er is een burgerkabinet opgericht met 150 Gentenaars; er komen kwalitatieve bevragingen bij de bewoners; we gaan terug rond de tafel zitten met allerlei doelgroepen en uiteraard krijgen we ook rechtstreekse feedback via de Mobiliteitslijn en andere kanalen. Er gebeurt ook een objectieve analyse op basis van tellingen, metingen en observaties op het terrein. Al die input wordt gebruikt om het plan te evalueren en bij te sturen waar nodig."
Een positief verhaal voor Gent
De jongste dagen en weken is duidelijk geworden dat de invoer van het Circulatieplan goed is verlopen. Uit de eerste analyses is gebleken dat het plan een boost heeft gegeven aan de fietsers en het openbaar vervoer en dat ook het autoverkeer binnen de R40 de vruchten plukt van het plan. Op de R40 zelf zijn er nog enkele pijnpunten, maar ook daar is de chaos uitgebleven en er wordt gewerkt aan oplossingen en bijsturingen. Voor handelaars, leveranciers en zelfstandigen blijkt het vergunningenbeleid het heetste hangijzer.
"Uit al die feedback en eerste vaststellingen leer ik dat de meeste Gentenaars en Gent-gebruikers mee aan een positief verhaal voor onze stad willen schrijven," zegt Filip Watteeuw. "Ik krijg de jongste weken na de invoer vooral positieve reacties. Dat was wel anders tijdens het voorbije jaar. De kritiek die we nog krijgen gaat in de meeste gevallen niet over de essentie van het plan, maar bevat vragen tot concrete aanpassingen van bepaalde knelpunten."
Doelstellingen van het Circulatieplan erkend
Die eerste voorzichtige evaluatie toont dat de fundamenten van het plan worden gedragen door de Gentenaars. Het autoverkeer in de binnenstad is merkelijk afgenomen en dat wordt als zeer positief ervaren: veiliger, gezondere lucht en een vlottere bereikbaarheid voor wie in de binnenstad moet zijn, ook met de wagen. "Het is te vroeg om al een echte evaluatie te maken," herhaalt schepen Watteeuw. "Daarvoor moeten we nog veel meer feedback van de Gentenaars verzamelen via het burgerkabinet en de bevragingen en moeten de metingen die worden uitgevoerd, worden geanalyseerd en verwerkt. Maar de eerste ervaringen zijn positief."
Positief communiceren en rangen sluiten
Schepen Watteeuw roept nu ook iedereen op om dat positief verhaal te blijven verkondigen. "Mijn vrees was dat we in de aanloop naar een referendum onvermijdelijk in een polariserende campagne zouden terechtkomen. Nu moeten we met zijn allen de kans grijpen om positief over de kwaliteiten van onze stad te communiceren: een prachtige en goed bereikbare stad waar het aangenaam vertoeven, wonen, winkelen en werken is. Doemberichten zijn altijd anti-reclame, in de eerste plaats voor handel en horeca. Gent heeft in het verleden al bewezen dat als Gentenaars zich samen achter een dergelijk plan zetten, het gegarandeerd een blijvend succes wordt."