
Vrijdag 29 juni zijn in Gent de twee fietsbruggen over de Ringvaart en de E40 plechtig geopend. Vanaf nu vormen ze voor fietsers en voetgangers een snelle en veilige verbinding tussen de omgeving van het UZ en Zwijnaarde. Ze maken ook deel uit van de fietssnelwegen richting Kortrijk.
Honderden Gentenaars kwamen opdagen voor de feestelijke opening van de Zoë Borluutbrug en de André Denysbrug die fietsers en voetgangers veilig naar de overkant van de R4 en de E40 leiden. Terecht enthousiasme voor twee architecturale parels die de Gentse titel "Fietsstad 2018" veel kracht bijzetten.
De fiets- en wandelbruggen richting het Parkbos zijn een project van de Stad Gent in samenwerking met Agentschap Wegen en
Verkeer, de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente De Pinte, de gemeente Sint-Martens-Latem, de Vlaamse Landmaatschappij en de Vlaamse Waterweg. In december 2016 werd met de werken gestart. Anderhalf jaar later zijn de bruggen klaar voor gebruik.
Fietssnelweg vanuit het zuiden
De bruggen vormen een nieuwe toegang tot Gent voor fietsers vanuit Sint-Martens-Latem, De Pinte, Sint-Denijs-Westrem of Zwijnaarde. Of zelfs vanuit Deinze, Waregem of Kortrijk. De fietssnelweg F7 loopt vanaf nu over de Zoë Borluutbrug en de André Denysbrug.
"Ik hoorde vrijdag het verhaal van mensen uit De Pinte die een fiets hadden gekocht vanwege deze bruggen. Daar doen we het voor!" - Filip Watteeuw
"Deze bruggen hebben een veel belangrijkere functie dan enkel voor Gentenaars die het Parkbos willen bezoeken," benadrukt Gents schepen van mobiliteit Filip Watteeuw. "Ze trekken potentieel een hele nieuwe groep fietsers aan richting de stad én vormen een veilig een aangenaam alternatief voor de Kortrijksesteenweg of de N60. Ik hoorde vrijdag via de Fietsersbond het verhaal van mensen uit De Pinte die zich een fiets hadden aangeschaft vanwege deze bruggen. Daar doen we het voor!"