De haltes moeten worden verlaagd of verlengd omdat de 42 meter lange supertrams elf meter langer zijn dan de huidige hermelijntrams. De haltes aan de Vroonstallestraat en de Spoorwegstraat zijn als eerste aan de beurt. De werken aan de perrons zouden per perron ongeveer twee weken duren. Daarna zijn twee andere haltes aan de beurt.

 

'Tegen eind september moeten alle haltes aangepast zijn', zegt De Lijn in een persbericht. 'Sommige perrons ondergaan lichte aanpassingen zoals het verplaatsen van de boordstenen, terwijl andere een volledige facelift ondergaan waarbij ze verhoogd, verlengd en van tactiele geleiding voorzien worden.'

 

De hinder zal volgens De Lijn 'beperkt' blijven.

 

Voor de aanpassingen sneuvelen er zeventien parkeerplaatsen. Het aanpassen van de perrons is bovendien niet in alle straten evident. 'Bij de ontwerpen van de individuele haltes zijn knelpunten opgedoken, zoals de blokkering van kruispunten of opritten', zei schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) in januari na een vraag van gemeenteraadslid Sas van Rouveroij (Open Vld).

 

'Deze problemen zijn grotendeels opgelost in het ontwerptraject. In een aantal gevallen kon het probleem bijvoorbeeld worden verholpen door het perron te verschuiven. Enkel aan de Koolsteeg, een zijsteegje van de Burgstraat, kon niet vermeden worden dat een halterende tram een zijsteegje korte tijd blokkeert. Dit effect wordt echter als erg beperkt ingeschat, omdat de Koolsteeg zeer weing verkeer kent.'

 

'In sommige gevallen kan een halterende tram ook een zebrapad tijdelijk blokkeren, wat tijdelijk enig ongemak voor voetgangers kan betekenen, maar met enig geduld tot een veilige oversteek leidt.'

 

De kostprijs voor het aanpassen van de 43 tramperrons, ongeveer één miljoen euro, is voor De Lijn. Bij de 43 tramperrons zijn ook zeven net vernieuwde tramperrons, zoals in de Van Nassaustraat en de Van Monckhovenstraat. 'Vier van de zeven recente perrons worden in beperkte mate aangepast, om veiligheidsoverwegingen en op kosten van De Lijn', zei Watteeuw.

 

De eerste supertram, met plaats voor 378 reizigers, zou tegen het einde van dit jaar moeten rijden in Gent. De trams, tien stuks in totaal, worden ingezet op lijn 1 - met elke dag 30.000 reizigers nog steeds de drukste lijn van Vlaanderen. Elk uur komen er zo bijna 2.000 plaatsen bij.

 

Zodra de nieuwe trams ingezet zijn worden tien hermelijntoestellen doorgeschoven naar lijnen 4 en 21-22. Tien kleine, verouderde trams met vouwdeurtjes worden uit gebruik genomen.

 

© Corelio 2014 - Bert Staes