FilipWatteeuw
Wie af en toe rond 17 uur in Gent rijdt, kan er van meespreken. Tijdens de ochtend- en avondspits staat de binnenstad bij momenten hopeloos vast. Verkeersmodellen en tellingen van het Mobiliteitsbedrijf wijzen uit dat er tijdens de avondspits op een weekdag elk uur gemiddeld 18.000 auto's rijden in het gebied binnen de R40.
Negen procent van die auto's is volgens het Mobiliteitsbedrijf puur doorgaand verkeer, dat geen bestemming heeft in de stad. In zeven procent van de bewegingen gaat het om korte verplaatsingen met de auto binnen de R40. Nog eens 28 procent van de auto's legt een lange afstand af via de grote, verzadigde verkeersassen binnen de R40. De rest van de auto's, 55 procent, legt de kortste afstand af: van buiten de R40 naar een woonplaats of parking in het centrum of de omgekeerde richting, van het centrum uit weg uit Gent.
'De cijfers wijzen aan dat 45 procent van het verkeer binnen de R40 vermijdbaar is of eigenlijk andere routes kan gebruiken. Dat zijn 8.000 auto's', zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). 'Korte verplaatsingen in het centrum kunnen best met de fiets. Doorgaand verkeer hoort al helemaal niet thuis binnen de R40. En auto's die lange afstanden afleggen op de assen binnen de R40, zouden beter de R4 gebruiken als verdeelweg voor de stad. De druk van het verkeer op de Gentse binnenstad is veel hoger dan hij zou moeten zijn', zegt Watteeuw.
De grote maatregelen die de verkeersdruk moeten verlichten, zijn nog niet bekend. Het is geen geheim dat het stadsbestuur nadenkt over het knippen van straten in Gent. Waar dergelijke gevoelige ingrepen zullen gebeuren, blijft afwachten.