FilipWatteeuwFilip Watteeuw dat er dan toch zes bomen komen te staan op de Korenmarkt. Dat gebeurde na jarenlange klachten van Gentenaars die de Korenmarkt een stenen woestijn vonden. Watteeuw blijkt nu veel grootsere plannen te hebben. Hij kondigde gisteren aan dat de boom aan een grootse comeback toe is in de binnenstad.
"Bij heel wat werken in de binnenstad zijn er bomen gepland. Het is mijn plan om voor elke straat die volledig heraangelegd wordt te kijken of het mogelijk is om er bomen aan te planten. Daarmee koppel ik terug naar een oud plan van Vera Dua die vond dat Gentenaars vanuit elk raam een boom moesten kunnen zien." Watteeuw gaf zijn diensten de opdracht om te onderzoeken of het pleintje voor de Sint-Michielskerk twee bomen kan krijgen. "Dat plein is zo'n slechte staat dat het toch volledig vernieuwd moet worden. Dus waarom niet één of twee extra bomen plaatsen?" Geld is het argument dat al jaren gebruikt wordt om niet voor bomen te kiezen. Bomen vragen immers onderhoud door de Groendienst en dat kost de stad veel geld. "Het financiële aspect is ondergeschikt aan het leven dat een boom schenkt aan de stad. Een stad met veel bomen is veel aangenamer", zegt Watteeuw.
Naast de Korenmarkt zijn er bomen gepland aan de Reep. Die wordt begin 2015 - met enkele maanden vertraging dus - opengelegd. De Reep was tot de jaren 60 zowat een open riool. De waterloop werd toen gedempt als remedie tegen de stank. Sindsdien groeien er vijf uit de kluiten gewassen bomen op. Die zullen gekapt moeten worden maar in ruil komen er kleinere bomen. De meeste aan de Bisdomkaai waar een autovrije zone komt. Ook in de Belfortstraat aan het stadhuis zijn er plannen om bomen te planten. Die straat moet een stadsboulevard worden met een bomenrij aan weerszijden. Tussen die bomen zullen horecazaken een terras kunnen zetten. Alle werken zouden binnen 2 tot 3 jaar af kunnen zijn.