Con-Struct, het bedrijf van Peter Vermeulen uit Lochristi begint binnen een paar weken aan een groot bouwproject in de Langemunt in Gent. Het transport voor de bouwplek zal via het water gebeuren.Het gaat om een proefproject van Waterwegen en Zeekanaal en de stad Gent die er samen 65.000 euro in stoppen. Opzet is meer transport langs het water te laten verlopen; In een interview met Karel Van Keymeulen legt Peter Vermeulen uit waar het over gaat. Het Nieuwsblad - 8 februari 2014
In de twee panden in de Langemunt zijn Sac d'Anvers en Planet Parfum gehuisvest. Ze lopen achteraan door tot aan de Leie. Op de gelijkvloerse verdieping blijven er winkels, erboven worden zes appartementen ingericht. De werken beginnen in maart en zijn in december klaar.
Het gaat om een project van Con-struct uit Lochristi, dat eerder al in de Koestraat appartementen boven winkels heeft ingericht. Het bedrijf is ook bezig aan de Kalandenberg. Zaakvoerder Peter Vermeulen gelooft sterk in wonen boven winkels. Hij renoveert de panden en vernieuwt zowel de voor- als achtergevel. De appartementen zitten in de prijsklasse van 250.000 tot 400.000 euro.
Hoe kwam u op het idee om via het water te werken?
Peter Vermeulen: 'Ik hoorde vorig jaar over de plannen van het Vlaams instituut voor Mobiliteit (Vim) over transport over water. Ik heb het Vim en stad Gent gecontacteerd. We gingen na of de organisatie van een bouwplek op het water mogelijk is.' Beton zal wel nog met vrachtwagens worden aangevoerd.
Aan de achtergevel aan de Leie zal een duwschuit van dertig op zes meter liggen. Daar staan containers op om puin af te voeren en materiaal aan te voeren. Dat gebeurt tussen de Bierstalkaai in Evergem en hartje Gent. Op de duwschuit komt een hydraulische kraan. 'We hebben de bruggen en de waterlopen bestudeerd. Het is mogelijk', zegt Vermeulen.
Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) promoot met het Vim transport via water. Uit onderzoek blijkt dat liefst 25 procent van het vrachtverkeer te maken heeft met de bouwsector. En de mobiliteit zal nog toenemen.
Onder de naam Distribouw wil W&Z samen met Vim, Ovam en de scheepvaartsector op strategische plekken stations ontwikkelen waar bedrijven in bouwmaterialen hun goederen kunnen opslaan. 'Een beetje volgens het Vismijnprinciep, met verscheidene bedrijven in één hal', zegt Luc Calluy van W&Z.
'Steden als Gent en Brugge lenen zich daar uitstekend toe. Daarom maken we van die verbouwing in de Langemunt een proefproject. Parallel met dit project willen we een rekenmodel uitwerken om na te gaan of de exploitatie van zulk station rendabel is.'
Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit, juicht die ontwikkeling toe. Met schepen Christophe Peeters (Open VLD), bevoegd voor Middenstand, werkt hij aan een distributiecentrum dat in 2015 zou starten.
Minder vrachtwagens
'Dit sluit daarbij aan. We gaan na welke problemen er zijn bij dergelijk transport en welke oplossingen we moeten vinden. Het doel is om vrachtwagens van de weg te halen. Wagens die schade aan onze straten veroorzaken. Dat moet je erbij rekenen.'
Waterwegen en Zeekanaal subsidieert met 50.000 euro, stad Gent stopt er 15.000 euro in en de projectontwikkelaar legt de rest bij. Eerder is in Gent aan de Krook al bijna 40.000 ton grond of het equivalent van 2.600 vrachtwagens afgevoerd via het water.
© 2012 Corelio - Het Nieuwsblad - Karel Van Keymeulen