
Op enkele plekken - waar het vaak glad is - staan vanaf nu bakken met extra strooizout. Op die manier kunnen inwoners een handje extra strooien als dat nodig is. Dit is een proefproject om onverwachte gladheid op enkele specifieke plekken te vermijden.
'We kondigden de maatregel al eerder aan na valpartijen door onverwachte ijsplekken op bepaalde fiets- en voetpaden. We verwachten dit weekend opnieuw een kleine winterprik.' - Filip Watteeuw
We voorzien enkele bakken aan gekende kritische punten, zoals bruggen, waar het strooizout niet altijd aanslaat. De maatregel komt bovenop de ruim 10 vaste strooiroutes (zowel op auto- als fietswegen) en de manuele strooibeurten die de Stad voorziet wanneer er gladheid verwacht wordt.
De wegendienst maakte de bakken klaar en plaatste ze op deze 4 punten:
- Hoek Verloren Kost - Sint-Agnetebrug
- Hoek brug Visserij – Tweebruggenstraat – Kasteellaan
- Brug Visserij – Voorhoutkaai
- Keizersparkbrug
Strooizout zuinig gebruiken voor het leefmilieu
Strooizout spoelt in de bodem en waterlopen. Dit is niet goed voor het leefmilieu. In de stad proberen we duurzaam om te gaan met strooizout. Daarom strooien we zoveel mogelijk preventief en gebruiken we ook pekel. Pekel is zout opgelost in water. Dat is minder schadelijk voor het leefmilieu. Indien er voldoende zout aanwezig is, heeft het geen zin om extra zout toe te voegen. We roepen iedereen dus op om het zout – enkel indien noodzakelijk – zuinig en goed uit te strooien. Het proefproject en verbruik van strooizout worden opgevolgd en in de loop van 2024 geëvalueerd.