Watteeuw
Veertig verkeersborden werden vrijdag neergepoot tussen de Zwartezustersstraat en het Laurentplein, op een traject van 750 meter. Twintig keerhier start de fietsstraat, en twintig keerhier stopt de fietsstraat. Soms op nog geen drie meter van elkaar. Dat allemaal om duidelijk te maken dat de drukke verkeersas nu een officiële fietsstraat is. Het is een behoorlijk vreemd zicht, verwarrend zelfs. 'Een vervelende situatie', zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Hij wil de helft van de borden weer weg. 'Maar de wegcode is niet duidelijk. Er zijn nog geen voorschriften voor het plaatsen van de fietsstraatborden. De politie wil voorzichtig en juridisch zeker zijn. Volgens hun interpretatie van de wegcode moet een fietser die een fietsstraat verlaat, door bijvoorbeeld af te slaan, weten dat hij in een ander regime terechtkomt en geen voorrang meer heeft op auto's. Daarom zijn er aan elk kruispunt borden gezet die duidelijk maken dat de fietsstraat stopt. Niet nodig, volgens mij. Fietsers met gezond verstand begrijpen dat ze niet meer in een fietsstraat zitten als ze afslaan. Helaas tasten we voorlopig in het ijle. We wachten op instructies uit Brussel.'
Hoe dan ook: fietsers hebben vanaf nu tussen het Laurentplein en Onderbergen overal voorrang op auto's, niet op de tram of op voetgangers. Fietsers mogen ook over heel de breedte van de rijbaan rijden. En auto's mogen niet voorbijsteken of sneller rijden dan dertig kilometer per uur.
De Fietsersbond noemt de nieuwe fietsstraat een 'belangrijke symbolische beslissing'. Er komen in de buurt ook enkele shop-and-go-plaatsen, waar shoppers maximaal een uur mogen parkeren om snel een boodschap te doen of iets op te halen.
© 2014 Corelio - De Standaard - Bert Staes